Stenen verleggen – buig niet voor broodfokkers

De Belgen recycleren zéér goed. In vergelijking met bijvoorbeeld landen die voorheen onderdeel uitmaakten van de Sovjet-Unie mogen de Belgen fier zijn op de manier waarop wij afval scheiden. Waarom deze rare intro? Welnu, de link met het dierenwelzijn is niet al te gek. In België is dierenwelzijn belangrijk: de dierenwelzijnswet van 1986 voorziet in strafsancties, mensen aanvaarden mishandeling niet én er is een opsporings- en vervolgingsbeleid. In vele landen ter wereld zijn die mensen die zich bezighouden met dierenwelzijn volgens de publieke opinie in die landen rijp voor het gesticht of “mensen met te veel tijd”. Immers, waarom zich met dierenwelzijn bezighouden als bijvoorbeeld jonge kinderen te weinig te eten hebben. Zo gaat toch de redenering in bepaalde landen.

Niets van dit alles in België en dat is een goede zaak. Kan het beter? Zéér zeker! Moet men er moedeloos van worden als men de zoveelste buurman of buurvrouw hoort uitleggen dat hun hond of raskat komt van een goede verkoper aangezien hij of zij tientallen rassen aanbood “en het er heel proper was”? Neen! Iedereen heeft een mond en kan er met die mond toe bijdragen dat men de volgende keer niet meer in de val trapt. Mensen die op het punt staan om een hond deel te gaan laten uitmaken van het huisgezin kunnen dan weer bijgestaan worden met goede raad. Leg uit waarom je uw hond niet bij een grootschalige importeur koopt. Leg uit waarom je daarmee de verkeerde mensen rijk maakt. Leg uit dat het geld niet bestemd is voor een Belgische fokker maar in realiteit dient voor een business model dat in zéér belangrijke mate is gebaseerd op import van oostblokpuppy’s. Leg uit dat deze dieren ziek zijn en dat goed-koop al snel duur-koop kan worden. Elke persoon die u kan overtuigen een dier bij een degelijke kweker te kopen of te adopteren uit een asiel, is een overwinning waar u weken fier op mag zijn! Het is een steen verlegd!

Terugkomend op de recyclering: waarom is het nodig uw pmd apart te houden? Eén flesje meer of minder gaat het verschil niet maken? Klopt, als iedereen echter doet wat hij of zij moet doen dan wordt dat verschil wél gemaakt. In de informatiestrijd inzake het beschikbaar stellen aan een breed publiek van de bedenkelijke methodes van grootschalige massakwekers en -importeurs is het net hetzelfde. Eén hond meer of minder verkocht, maakt het verschil niet. Honderden honden minder wél! Nooit buigen voor onrecht!