Pups en Zo Rijkevorsel – over de verkoop van zieke honden

Grootschalige hondenimporteur Pups en Zo uit Rijkevorsel maakt opnieuw slachtoffers

BVBA BOLKSHOF, na naamswijziging tegenwoordig bekend als “Pups en Zo”, werd reeds meermalen veroordeeld wegens de verkoop van zieke honden. Zo werd het Bolkshof op 2 oktober 2014 veroordeeld tot terugbetaling van de dierenartskosten aan een klant die een hond van het ras boxer aankocht bij het Bolkshof die leed aan kennelhoest en giardia. Giardia is een zogenaamde zoönose, een infectieziekte overdraagbaar op de mens. Ook bij vonnis van 14 februari 2012, het zogenaamde valentijnsvonnis, werd het Bolkshof veroordeeld. Het hondje leed aan afstervende longen en stierf twee weken na aankoop. Het betreft een zeer typische kennelziekte en kwam daags na de aankoop tot uiting.

U zou kunnen denken dat Pups en Zo haar lesje zou hebben geleerd na deze veroordelingen. Niets is minder waar. Pups en Zo maakt nog steeds slachtoffers. Vandaag, 4 mei 2018, verscheen in het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen een getuigenis van de familie Rottiers uit Sombeke die hun hondje Lucca, ondanks de toegediende medische zorg, na amper acht dagen zagen sterven. Eenmaal ze met hun net aangekochte hondje thuis kwamen werden de ziektesymptomen duidelijk. Het hondje, afkomstig uit Slowakije, leed maar liefst aan drie aandoeningen: kennelhoest, een oorontsteking én giardia.

Wanneer deze wantoestanden worden aangekaart en de hondenimporteur om zijn mening wordt gevraagd, wordt het hele verhaal ontkend. Lucca vertrok zogezegd gezond bij de fokker, de fokkerij wordt bestempeld als één van de betere in België. En uiteraard wordt de schuld op de koper gestoken doordat ze hun eigen dierenarts hebben geraadpleegd en niet de dierenarts van de fokkerij zelf.

Het feit dat een broodfokker durft te verklaren dat zijn imago werd geschonden door de slachtoffers is dan ook een slag in het gezicht voor de strijd tegen broodfok.

De enige oplossing is en blijft het kenbaar maken van het probleem bij het publiek. Mensen moeten aangespoord worden om geen hond bij een broodfokker aan te kopen en de klanten die dan toch in de valstrik liepen moeten met hun verhaal naar buiten komen.

Op juridisch vlak is de verkoop van honden en katten door verkopers met een BTW-nummer onderworpen aan de zogenaamde “Wet Consumentenkoop”. Het consumentenrecht, dat voorziet in een garantie van 2 jaar, is integraal van toepassing. Het is overigens ook op basis van deze wetgeving dat BVBA Bolkshof, tegenwoordig van (commerciële) naam veranderd naar pups enzo, in recente jaren veroordeeld is door verschillende rechtbanken. Op grond van het consumentenrecht heeft de koper recht op terugbetaling van de aankoopprijs, van zijn medische onkosten. Ook kan de koper aanspraak maken op een morele schadevergoeding. Die varieert, al naar gelang de rechter, tussen de 150 en de 400 euro.