Illegaal hondentransport onderschept in Erlangen, Beieren, Duitsland

Op 18 mei 2017 stelde Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen een pittige vraag naar aanleiding van een illegaal hondentransport dat door de Duitse wegpolitie van de weg was geplukt op de A3-snelweg in Erlangen (Beieren, Duitland) begin mei 2017.

Het transport werd begeleid door een reeds voorheen veroordeelde Tsjechische dierenarts. Bestemming van de 42 puppy’s die in het transport zaten: België (Vlaanderen).

Sabine Vermeulen wilde weten wat nu juist de bestemming was van de puppy’s en voor welke feiten de dierenarts voorheen reeds beboet / bestraft was.

Zij vroeg bijvoorbeeld: “In 2013 betrapte de Duitse wegpolitie diezelfde dierenarts met een illegaal puppytransport. Hoe werd de situatie toen aangepakt? Welke lessen werden hieruit getrokken? Waar liep het toch nog fout?

De Vlaamse Minister voor Dierenwelzijn was kort in zijn antwoord. Hij antwoordde: “Ik heb geen informatie over de aanpak van buitenlandse autoriteiten.” De vraag welke lessen getrokken werden uit het eerdere voorval uit 2013 is in elk geval onbehandeld gebleven.

Sabine Vermeulen wilde ook weten of de Vlaamse inspectie Dierenwelzijn contact heeft opgenomen met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (bevoegd voor de bestrijding van hondsdolheid dat veroorzaakt kan worden door de niet-vaccinatie of de niet-correctie van oostblokpuppy’s). Zij vroeg: “Heeft U al contact opgenomen met het FAVV voor een stand van zaken?” De Minister antwoordde: “De dienst Dierenwelzijn heeft rechtstreeks contact opgenomen met Tsjechië en Duitsland.

Voor de overige vragen verwijzen wij naar de website van het Vlaams Parlement.

Het volgende moet ons echter wel van het hart: de antwoorden van de minister zijn erg summier en soms naar de kwestie. Het parlementslid stelt de vraag of het FAVV gecontacteerd is en krijgt als antwoord dat contact is opgenomen met “Tsjechië en Duitsland”. Wie wordt daarmee bedoeld? Welke Tsjechische instantie? Welke Duitse instantie? Wat was het antwoord?

Wij volgen het verder op en hopen dat binnenkort – dit zou één van de eerste keren zijn – ook eens een transport in België kan worden tegengehouden. Immers, waarom lukt het wél in Duitsland maar niet hier? Of nog beter: wat kunnen de Duitsers dat wij niet kunnen?