Broodfok

Dierenrechtenorganisaties zetten sinds enkele jaren de term “broodfok” op de agenda. Simpel gezegd betekent broodfok het massaal kweken van dieren met als enige doel veel geld te verdienen. Dit gebeurt via grootschalige import enerzijds (uit landen van het voormalige Oostblok of uit Nederland, dat als doorvoerland dient), maar anderzijds ook in België met omvangrijke kwekerijen van honden en raskatten.

In België worden jaarlijks tienduizenden honden geregistreerd in de nationale databank. Helaas zijn niet al deze dieren op een ethische manier verwekt en aan de man gebracht. Bij het kweken, de import en doorverkoop van jonge puppy’s wordt te weinig rekening gehouden met het fysieke of mentale welzijn van de ouderdieren of de jongen.

shutterstock_134095355

Het broodfokverhaal is er eentje dat dagelijks ons land teistert. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de gruwelen die de ouders van heel wat van onze huisdieren iedere dag doorstaan. VZW Dog en co – Dier en Recht wil zoveel mogelijk mensen sensibiliseren.

Het kan zijn dat je je toch hebt laten vangen door een mooi verhaal, een aantrekkelijke website, een propere winkel, twee ogen die je smekend aankeken en zachte pluizige haartjes in jouw handen. Wie op zoek is naar een pup, vindt op internet al snel voldoende zoekertjes die in de juiste richting wijzen. Dat deze weg misschien wel de verkeerde is om te bewandelen komt niet bij iedereen op. Veel van deze puppy’s worden echter kort na aankoop ziek, en sterven vaak.

Geen enkele hond zou in een vuile stal moeten opgroeien, moeten (over)leven op droog brood, of zonder enige liefdevolle menselijke aandacht zijn leven moeten leiden. Een broodfokpup wordt ook niet zelden te vroeg bij de moeder weggehaald (vóór 8 weken), om zo snel mogelijk geld op te brengen. Hierdoor krijgen ze de sociale vaardigheden van het moederdier niet mee, en vertonen deze honden al snel gedragsstoornissen gaande van verlatingsangst tot agressie. Broodfok is dus voor zowel mens als dier nefast.

Als je een hond in huis wilt halen, check dan eerst de asielen (www.pets.be). Vaak zit jouw droomras reeds op je te wachten. Deze honden zijn meestal de puppyleeftijd ontgroeid (niet altijd!), maar veel van hen zijn intussen wél al zindelijk, zullen extra veel liefde voor hun warme mandje in de plaats hebben, én zo help je niet mee aan de vreselijke praktijken van de vele broodfokkers. Wil je toch een pup, ga dan op zoek via de rassenvereniging van jouw favoriete ras en kijk alles driedubbel na.

Hoe herken je een broodfokker?

  • Er zijn meer dan drie rassen beschikbaar of allerhande rassen zijn eenvoudig te bestellen.
  • Er zijn meerdere nestjes tegelijk, constant zijn er pups beschikbaar (bij een goede, correcte kweker werkt men met een wachtlijst).
  • De ouderdieren zijn niet aanwezig (uitvluchten als “ze zijn net bij de dierenarts” kan je maar beter niet geloven). Pups dienen bij de moeder te blijven tot ze verkocht worden.
  • De pups worden niet in huiselijke omgeving grootgebracht, maar in stallen, kennels, in een winkel, … Een broodfokker zal, wanneer je op afspraak arriveert, toch doen lijken dat de pup binnenshuis wordt grootgebracht. Hou je ogen dus open voor álle kenmerken.
  • Wanneer je bij de broodfokker binnenstapt, en je kan dezelfde dag nog de pup mee naar huis nemen zonder enige vragen rond de omstandigheden waarin je zelf de hond zal laten opgroeien, is dit een teken aan de wand. De broodfokker wil zo snel mogelijk de pup verkopen, om zo snel mogelijk winst te maken.
  • Koop nooit een pup online! Broodfokkers adverteren vaak via zoekertjessites als Marktplaats en tweedehands.be.
  • Vaak krijg je de papieren van je pup pas achteraf te zien, om dan te merken dat het om een geïmporteerde pup gaat.

Koop nooit uit medelijden een pup bij een broodfokker of in een winkel.